Home » Outdoor schoenen

Advies

Een goed paar wandelschoenen is onmisbaar voor wie regelmatig wandelt of een wandeltocht wil maken. De multifunctionele outdoor schoenen hebben het wandel kenmerk Categorie A, en worden ook wel all-terrain of classic wandelschoenen genoemd. Met deze categorie A wandelschoenen kun je wandelingen maken op vlakke verharde paden, in het bos, over het strand, bij het fietsen of elk ander licht terrein.

Voor een korte wandeling in de natuur of stad wil je graag een ondersteunende schoen die niet te zwaar is. Het is bij dagwandelingen belangrijk om een flexibele schoen te hebben met een goede demping. Loopcomfort en loopgemak staan centraal bij de Categorie A wandelschoenen. Afhankelijk van het klimaat en seizoen waarin je veel gaat wandelen, moet je ook rekening houden met het materiaal van de schoen. Moet deze waterdicht of ademend zijn?

Beste outdoor schoenen op dit moment

Er zijn tal van goede outdoor wandelschoenen op de markt. Het is de grote vraag welke outdoor schoen je vandaag de dag het beste kunt kiezen. Echter is het antwoord hierop afhankelijk van jouw wens op het gebied van kwaliteit en prijs. Om deze reden heb ik drie beste keuzes geselecteerd: de beste outdoor schoen op het gebied van kwaliteit, comfort en prijs. Bekijk mijn selectie!

Beste keuze
dames

Outdoor schoenen | Beste keuze dames | Lowa Locarno GTX LO | Wandelschoenenexperts.nl
Lowa Locarno
GTX LO

Comfortabele keuze
dames

Outdoor schoenen | Comfortabele keuze dames | Lowa Innox GTX LO | Wandelschoenenexperts.nl
Lowa Innox
GTX LO

Goedkope keuze
dames

Outdoor schoenen | Goedkope keuze | Quechua NH500 | Wandelschoenenexperts.nl
Quechua
NH500

Beste keuze
heren

Outdoor schoenen | Beste keuze heren | Lowa Renegade GTX LO | Wandelschoenenexperts.nl
Lowa Renegade
GTX LO

Comfortabele keuze
heren

Outdoor schoenen | Comfortabele keuze heren | Lowa Innox Pro GTX Lo | Wandelschoenenexperts.nl
Lowa Innox Pro
GTX LO

Goedkope keuze
heren

Outdoor schoenen | Goedkope keuze heren | Quechua NH100 | Wandelschoenenexperts.nl
Quechua
NH100

coming soonAdvies van Sascha: De beste keuze voor een outdoor wandelschoen is de Lowa Locarno en de Lowa Renegade GTX Lo voor heren. Deze veelzijdige inzetbare schoen is de beste garantie voor een fantastische wandeling dankzij de optimale ondersteuning, waterdicht Gore-Tex membraan en optimale demping. Een comfortabel model is de Lowa Innox welke zich verrassend flexibel toont. Wil je echter zo min mogelijk betalen? Dan raad ik je het model van Quechua aan, de NH500 of NH100 wandelschoenen. Hierbij lever je wel in op de duurzaamheid en kwaliteit.

Outdoor wandel schoenen kopen: let hier op!

Het lijkt allemaal eenvoudig; je koopt een wandelschoen en start met jouw wandeling. Helaas is het vaak niet genoeg om zomaar een wandelschoen aan te trekken. Je dient rekening te houden met het type ondergrond waarop je gaat wandelen, de tijd dat de schoenen moeten worden ingelopen, en wil je dat de schoenen een waterdicht of juist ademend kenmerk hebben. Ik zet de belangrijkste zaken om op te letten bij het kopen van outdoor schoenen op een rij.

  • Let op het type ondergrond en de omgeving: Ook bij outdoor wandelschoenen zijn verschillende typen ondergronden. Loop je veelal op verharde paden (asfalt) kies dan een soepele wandelschoen met veel demping. Het tijdig vervangen van wandelschoenen is hier erg belangrijk om klachten aan spieren en/of gewrichten te voorkomen. Wandel je regelmatig in het bos dan adviseren wij een zeer soepele halfhoge Categorie A/B wandelschoen. Bij een lichte onregelmatigheid aan ondergrond van het bos houdt de enkel voldoende stabiliteit. Daarbij biedt een half hoge schoen betere waterdichtheid.
  • Koop de wandelschoenen tijdig voor je begint met wandelen: Uit welk materiaal de schoenen zijn vervaardigd, wandelschoenen moeten nog worden ingelopen. Pas jouw nieuwe schoenen in de namiddag. Jouw voeten zijn ten opzichte van de ochtend wat meer uitgezet. Pas je jouw schoenen in de ochtend en zitten deze precies goed, grote kans dat deze na een lange wandeling gaan knellen.
  • Waterdicht of ademend? Wandel je veel in warme, droge gebieden? Kies dan voor wandelschoenen zonder Gore-Tex. Bij warme gebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad kun je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook beter niet kiezen voor een waterdichte schoen. Canvas schoeisel, zonder leer (leer gaat schimmelen) en zonder Gore-Tex, is dan het meest op zijn plaats.
  • Hellingproef voor wandelaars: Bij een wandeling mag je niet teveel met de hak omhoog komen en als een weg naar beneden loopt mogen de tenen de voorkant niet raken. Let op dat de wandelschoenen de juiste breedte hebben. Bij te brede schoenen ga je schuiven en bij te smalle schoenen wordt de voet afgekneld.

Voordelen van outdoor schoenen op een rij

In veel gevallen geniet je al snel van diverse voordelen bij het gebruiken van outdoor wandelschoenen. Ik zet de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

  • Comfort: Wandelschoenen uit de Categorie A zijn soepele en flexibele schoenen. De demping in combinatie met een soepele zool bieden optimaal draagcomfort. Door de demping van een wandelschoen worden je gewrichten, pezen en spieren minder belast en voorkom je overbelasting en/of blessures.
  • Stabiliteit: Outdoor wandelschoenen bieden stabiliteit voor de voet. Met name in bosachtige omgevingen vangt een wandelschoen de oneffenheden in het landschap beter op.
  • Grip: Wandelschoenen zijn altijd voorzien van een goede grip.
  • Duurzaamheid: Outdoor wandelschoenen bieden duurzaamheid. Het hoogwaardige materiaal zorgen ervoor dat u vele stappen kunt zetten, maar blijf hierbij alert dat u de schoenen tijdig vervangt in verband met de demping.

Outdoor wandelschoenen vergelijken

Er zijn tal van wandel leveranciers die hun eigen wandel schoenen aanbieden. Van Lowa met de Renegade GTX en Decathlon met Quechua. Om je een beeld te geven van alle schoenen en bijhorende eigenschappen, heb ik onderzoek gedaan naar alle modellen. In onderstaande tabel zie je het resultaat en kun je eenvoudig alle all-terrain wandelschoenen vergelijken.

Model Kenmerken Breedte Prijs indicatie Bekijken
Lowa Locarno GTX LO Ws Gewicht : 700 gram
Waterdicht : Ja
Bovenmateriaal : Nubuck en textiel
Membraan : Gore-Tex
Zool : Hybrid Trac
Standaard en Wide € 169,95 Bekijk
Lowa Innox EVO GTX LO Ws Gewicht : 580 gram
Waterdicht : Ja
Bovenmateriaal : Kunstof en stof
Membraan : Gore-Tex
Zool : Enduro evo
Standaard € 149,95,- Bekijk
Quechua NH500 dames Gewicht : 315 gram
Waterdicht : Ja
Bovenmateriaal : Gerecycled polyester
Membraan :
Zool :
Standaard € 39,99,- Bekijk
Lowa Renegade GTX LO Gewicht : 1040 gram
Waterdicht : Ja
Bovenmateriaal : Nubuck
Membraan : Gore-Tex
Zool : Vibram Renevo
S, Standaard en Wide € 179,95 Bekijk
Lowa Innox Pro GTX LO Gewicht : 820 gram
Waterdicht : Ja
Bovenmateriaal : Kunstof en stof
Membraan : Gore-Tex
Zool : Multi Trac®
Standaard € 159,95 Bekijk
Quechua NH100 Gewicht : gram
Waterdicht :
Bovenmateriaal :
Membraan :
Zool :
Standaard € 29,99 Bekijk

Conclusie

Outdoor wandelschoenen zijn soepele en flexibele wandelschoenen, waarbij demping een belangrijk aspect is. De outdoor schoenen zijn er voor dames, heren en kinderen in lage en half hoge modellen. Er is een ruime keuze in merken en modellen wandelschoenen.

Op het gebied van comfort en gemak scoort de outdoor wandelschoen de meeste punten in mijn ogen: met name de flexibiliteit in combinatie met de stabiliteit brengen veel gemakken met zich mee!

FAQ

Wij hebben de meest gestelde vragen rondom outdoor wandelschoenen verzameld. Bekijk in onderstaande FAQ onze antwoorden op deze prangende vragen.

Hoe moet ik mijn outdoor wandelschoenen onderhouden?

Maak jouw wandelschoenen schoon met een zachte borstel of lauw water. Laat de schoenen drogen op kamertemperatuur (uit de buurt van kachel of verwarming). Om het ademende vermogen te behouden kun je de binnenzijde met regelmaat spoelen met lauw water. Wanner het buitenmateriaal vocht opneemt, impregneer de schoen dan. Onderhoudsmiddel alleen aanbrengen op een droge en schone schoen en volg altijd goed de instructies op de verpakking van je onderhoudsmiddel.

Kijk voor meer informatie op onze blog!

Wat kost een paar outdoor wandelschoenen?

De prijzen van een paar outdoor schoenen lopen enorm uiteen. Toch merken we wel een gemiddelde prijs voor fijne wandelschoenen van merken als Lowa en HanWag. Houdt ongeveer rekening met een gemiddelde verkoopprijs van € 150,-.

Heb jij vragen over een outdoor wandelschoen die niet in onze FAQ terug te vinden zijn? Dan kun ons uiteraard een bericht sturen. Wij kijken graag met je mee en helpen je op weg bij het ontdekken van de beste wandelschoenen voor jou.

Recente artikelen over outdoor wandelschoenen