Home » Wandelschoenen blog » Wandelschoenen kopen – 10 Tips

Wandelschoenen kopen 10 Tips

Wandelschoenen kopen - 10 Tips | Blog | Wandelschoenenexperts.nl

Als je nieuw bent met wandelen, kan het nog een vraagteken zijn wat je er allemaal mee kunt. Zo ook met de wandelschoenen: wat kun je er eigenlijk mee en zijn er nog extra leuke tips en trucs waarmee het gebruik van de schoenen nóg interessanter wordt? Wij hebben ons gestort op handige en leuke tips en trucs waarmee je veel wandel plezier kunt behalen. Bekijk onze complete wandelschoenen kopen tips lijst. Aanvullingen of extra tips zijn altijd welkom: zo maken we samen de lijst nog completer en waardevoller!

Alle wandelschoenen tips & trucs op een rij

Om de lijst te realiseren hebben we onderzoek gedaan naar (nieuwe) mogelijkheden van wandel schoenen. Het is van groot belang dat je een schoen gebruikt die bij jou en jouw type wandeling past. Goede wandelschoenen zorgen ervoor dat jouw voeten ondersteuning en balans krijgen, waardoor de wandeling fijn en comfortabel is. Geen vermoeide voeten of verzuurde kuiten meer; let’s go!

1. Bedenk welk type wandeling je gaat maken

Bij het vinden van je wandelschoen is het belangrijk om eerst te bedenken voor welke activiteit je deze wilt gebruiken. Dit bepaalt het type wandelschoen dat je nodig hebt.

  • Wandeling: Outdoor schoenen zijn de meest gekochte en populaire wandelschoenen. De multifunctionele outdoorschoenen zijn geschikt voor uw sportieve activiteiten in de natuur. Hierbij kunt u denken aan wandelen op verharde paden, steden of goede paden in het bos. Het is bij dagwandelingen belangrijk om een flexibele schoen te hebben met een goede demping.
  • Bergwandeling: Bergschoenen zijn geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Voor de meeste mensen die buiten de officiële, verharde paden lopen zijn schoenen uit deze categorie zeer geschikt. Niet alleen je voet maar ook je enkel heeft de juiste ondersteuning en bescherming nodig.
  • Backpacken/Trekking: Voor een meerdaagse wandeltocht of hike ga je voor een langere tijd lopen. Daarbij loop je over een stugger terrein. Of misschien moet je wel grote afstanden afleggen met zware bagage op je rug. Het is daarom belangrijk dat je een schoen draagt die je voeten en enkels de juiste ondersteuning biedt. Bij een ruwer terrein komen vaak oneffen ondergronden kijken. Je wil dan een schoen met een goeie grip.
  • Expeditie: In Alpine gebieden is het weer en de omgeving ruig en onvoorspelbaar. Om ervoor te zorgen dat je zonder ongelukken door deze besneeuwde berggebieden kan wandelen, heb je schoenen nodig die je complete grip geven. Door de extreme omstandigheden van het gebied heb je het liefst een schoen die stevig en robuust is. Zo voorkom je blessures en kan jij je focussen op je klim. Stijgijzers onder je schoenen zijn op dit punt niet eens een vraag meer, die moeten eronder kunnen.

2. In welke omgeving ga je wandelen

Wandelschoenen zijn opgedeeld in verschillende categorieën afhankelijk van welk terrein ze goed aankunnen én de intensiteit van de wandeling. Zelf geef ik geen voorkeur aan het geven van deze categorieën, maar gezien de bekende outdoor webshops hier mee werken willen wij dit graag toelichten.

  • Categorie A: Verharde paden, bos, strand, elk ander licht terrein
  • Categorie A/B: Laag- tot middelgebergte met lichte rugzak
  • Categorie B: Middelgebergte, bergwandelingen
  • Categorie C: Bergtochten met een zware bepakking
  • Categorie D: Alpine tochten met sneeuw en ijs

3. Pasvorm en functionaliteit van de wandelschoenen

Wandelschoenen worden steeds modieuzer, echter vinden veel mensen wandel schoenen niet mooi. Bij wandelschoenen moet je echter niet afgaan op het uiterlijk. Onthoudt dat je wandelschoenen koopt voor flinke wandelingen. Laat je dus leiden door het comfort en de functie van de wandelschoenen. Pas ze met je ogen dicht en laat je voeten je vertellen welke schoenen zij willen!

4. Waterdichte of ademende wandel schoenen

Wandel je veel in warme, droge gebieden? Kies dan voor wandelschoenen zonder Gore-Tex. Bij warme gebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad kun je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook beter niet kiezen voor een waterdichte schoen. Canvas schoeisel, zonder leer (leer gaat schimmelen) en zonder Gore-Tex, is dan het meest op zijn plaats.

5. Koop goede wandelsokken

Goede wandelsokken zijn essentieel voor een fijne wandeling om voetproblemen te voorkomen. Hij voert transpiratievocht af, voorkomt wrijving, biedt ondersteuning aan de totale schokdemping en kan voor warmte-isolatie zorgen.

Wandel sokken

Functionele wandelsokken bieden regulering van transpiratie en/of vocht, dempende eigenschappen, en nauwsluitende pasvorm om drukpunten te voorkomen. Houdt droge voeten en voorkom blaren!

6. Ondersteuning met inlegzool in wandelschoenen

Er zijn drie type voeten; een normale voet, een platvoet(lage wreef), holvoet (hoge wreef). Een normale voet kan veel hebben, de afwijkende voetsoorten hebben meer ondersteuning nodig. Een standaard wandelschoen heeft een standaard inlegzool. Wijkt jouw voet af van de standaard, dan ontstaat er zonder custom inlegzool wrijving aan de voet. Wrijving zorgt voor warmte ontwikkeling, dat zorgt voor vochtproductie, wat resulteert in blaren. Zorg dat jouw voeten de juiste ondersteuning krijgen!

7. Hellingproef voor wandelaars

Bij een wandeling mag je niet teveel met de hak omhoog komen en als een weg naar beneden loopt mogen de tenen de voorkant niet raken. Let op dat de wandelschoenen de juiste breedte hebben. Bij te brede schoenen ga je schuiven en bij te smalle schoenen wordt de voet afgekneld.

8. Knip je nagels

Voorkom dat jouw teennagels te lang zijn.

9. Loop je wandelschoenen goed in

Uit welk materiaal de schoenen zijn vervaardigd, wandelschoenen moeten nog worden ingelopen. Pas jouw nieuwe schoenen in de namiddag. Jouw voeten zijn ten opzichte van de ochtend wat meer uitgezet. Pas je jouw schoenen in de ochtend en zitten deze precies goed, grote kans dat deze na een lange wandeling gaan knellen.

10. Onderhoud je wandelschoenen goed

Wil jij lang plezier hebben van jouw wandelschoenen? Zorg dat deze goed worden onderhouden.

Wandelschoenen onderhouden

Profiteren van langer ademende en waterafstotende eigenschappen, dan is goed schoenen onderhoud noodzakelijk. Wij adviseren alle schoenen te impregneren. De levensduur van een leren wandelschoen verlengen, gebruik dan een wax of pasta!